maandag 25 mei 2020
FN TOP logo FN TOP add

Corona update per exportland 6 april

Corona update per exportland 6 april

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) die betrokken is bij de crisismaatregelen rondom het coronavirus informeert onder andere organisaties als Royal FloraHolland over de impact van het virus op de export. Hieronder de update per exportland van 6 april 2020 aangevuld met nieuws uit overige bronnen.

Corona update van maandag 6 april 2020

België:

Waar veel boerderij (hoeve) winkels in België een veel grotere vraag naar lokale producten zien, zien de meeste kwekers van sierteelt producten hun afzet juist wegvallen. Daarom is er sinds kort in België een online platform ontwikkeld, een soort "Tinder" waar boerderijwinkels en kwekers siertelers elkaar kunnen vinden en zaken kunnen doen. (Bron: Bloemisterij 02-04-2020)

Er loopt sinds kort een nieuwe challenge op Facebook, de #flowerboostchallenge, waarbij bedrijfsleiders elkaar uitdagen om hun werknemers te trakteren op plantjes van telers in de buurt. VLAM en AVBS faciliteren de challenge door bedrijfsleiders van buiten de sector snel aan een teler in de buurt te helpen. (Bron: VLAM 03-04-2020)

De Belgische Tuincentra Vereniging met 300 tuin- en plantencentra als lid, vraagt de overheid de sluitingsplicht voor tuin- en plantencentra te heroverwegen. Volgens de branchevereniging kan de heropening plaatsvinden met respect voor de algemeen geldende sanitaire veiligheidsmaatregelen. Er wordt door de sector met argusogen gekeken naar de winkelketen Aveve, die open mag blijven omdat er diervoeding verkocht worden maar tegelijk ook bloemen en planten verkoopt.
(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 02-04-2020)

Met betrekking tot grensverkeer: er komt waarschijnlijk een nieuw vignet voor vitale beroepen aan, maar de regering moet nog altijd beslissen. Inmiddels ook signalen van Belgische controles aan grens Nederland-Wallonië. Er zijn weer twee aparte rijstroken op de E19 voor het goederen- en vrachtverkeer en personenverkeer voorzien. Het oponthoud door de grenscontroles is beperkt. (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 02-04-2020)

Brazilië:

De Braziliaanse sierteelt heeft het zwaar te voortduren. Volgens de vakorganisatie heeft de sector de laatste twee weken een verlies van bijna 60 miljoen euro's geleden. indien de beperkende maatregelen de komende maand zullen voortduren gaat tweederde van de aangesloten bedrijven failliet en verliezen 120 duizend mensen hun baan. (28/03/2020) (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 03-04-2020)

Duitsland:

Bondsminister Klöckner kondigt aan dat om voldoende seizoenarbeid te garanderen de regels voor de inzet van buitenlandse arbeiders worden versoepeld. Er worden in Duitsland voor de maanden april en mei per maand 40.000 seizoenarbeiders toegelaten. Samen met de binnenlandse tijdelijke werkkrachten moet daarmee de vraag naar 100.000 seizoenarbeiders tot eind mei gefaciliteerd worden. Om de gezondheidsrisico's voor de werknemers en de lokale bevolking te beperken, moeten buitenlandse seizoenarbeiders in groepen naar de regio's reizen (individuele reizen zijn niet toegestaan). Lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk om de werknemers conform de huidige hygiëne maatregelen op te halen van het vliegveld en naar de bedrijven te vervoeren. De werknemers moeten conform de huidige quarantaine-regeling voor 14 dagen afgezonderd wonen en werken van andere teams.
(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 03-04-2020)

Denemarken:

In Denemarken heeft kwekerij PKM de Denen opgeroepen om niet direct te kopen bij de kwekers zelf maar juist bij de vakhandel. Om zo alle schakels in de keten de kans te geven hun continuïteit te waarborgen. Ook zijn er aan Deense verzorgingstehuizen planten gedoneerd. (Bron: Floral Daily 27-03-2020)

Ethiopië:

De bloemenindustrie in Ethiopië staat aan de rand van een ramp met bijna 11 miljoen dollar aan verliezen in de afgelopen twee weken. In totaal staan 150.000 werknemers op het punt hun baan te verliezen. Ethiopië exporteert momenteel minder dan 20% van de 160 ton bloemen die normaal gesproken dagelijks worden verscheept naar onder meer België, Frankrijk, Duitsland en het Midden-Oosten.
(Bron: addisfortune 01-04-2020)

Frankrijk:

Heel Frankrijk heeft te maken met arbeidsproblemen. Een derde van de bedrijven ondervindt moeilijkheden op dit gebied. Het gemiddelde werkverzuim ligt onder de 10% maar bij 11% van de bedrijven is het verzuim 20% en bij 6% van de bedrijven is het verzuim hoger dan 30%. In regio Parijs, waar 40% van de bedrijven te maken heeft met dit probleem, wordt als reden vaak 'angst' opgegeven. Daarnaast zijn er vervoersproblemen, problemen met kinderopvang, en tekort aan maskers op het werk. Het resultaat is vaak een daling van de productiviteit, hetgeen versterkt wordt door deeltijdwerk.
(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 03-04-2020)

Een economische ramp dreigt voor de Franse producenten van rozen en lelietje-van-Dalen. Noch de tuinders, noch de kwekers in Frankrijk kunnen hun productie verkopen, omdat de tuincentra en de bloemenwinkels gesloten zijn (offline verkoop). Deze sector behaalt tussen 15 maart en eind mei 80% van de jaaromzet. (Bron: JAF-info 02-04-2020)

In Frankrijk is de verkoop van zaden, bollen, knollen en aromatische planten voor moestuinen weer toegestaan. Deze producten worden verkocht aan de consument in de tuincentra die zijn open gebleven voor het publiek omdat ze producten voor huisdieren in hun assortiment hebben. (Bron: JAF-info 02-04-2020)

Kenia:

Op 30 maart lanceerde de Kenya Private Sector Alliance (KEPSA; het Keniaanse Bloemenbureau is 1 van de leden van KEPSA) de Flowers of Hope campagne in Nairobi met de distributie van bloemen in het Kenyatta National Hospital, Mbagathi Hospital, Pumwani Maternity Hospital, Mama Lucy Hospital, Mathare Hospital en Spinal Injury Hospital. Mevrouw Carol Karuga, CEO van KEPSA, zei: 'we willen Keniaanse bloemen gebruiken als symbool van onze solidaire gemeenschap, waarmee we de mensen steunen aan de frontlinie van of lijden aan de pandemie, hetgeen ook zal helpen bij het redden van duizenden banen bij kwekerijen.' Kenianen en andere burgers doen mee door een foto van zichzelf te plaatsen met een roos met de campagne-hashtag en een persoonlijk bericht.
(Bron: Floral Daily 02-04-2020)

Lockdowns treft kwekerijen in Kenia. Bloemenkwekers zeggen dat er al meer dan 30.000 seizoensarbeiders naar huis zijn gestuurd en dat tienduizenden arbeiders de komende weken hun baan zullen verliezen. (Bron: Aljazeera 03-04-2020)

Het Keniaanse Bloemenbureau heeft werk-richtlijnen verstuurd (i.v.m. voorkomen van verspreiding en de gezondheids- en veiligheidswet) om te kunnen voldoen aan de COVID-19-richtlijnen. Ook geeft ze juridisch advies over hoe om te gaan met arbeidskwesties en sociale bescherming. Ook de regering heeft opties aangeven voor de aanpak van arbeidskwesties. (Bron: Royal FloraHolland 03-04-2020)

Oostenrijk:

De directeur van de Kamer van Koophandel van Neder-Oostenrijk (WKNÖ), Sonja Zwazl heeft supermarkten opgeroepen eerlijk te zijn en alleen die producten aan te bieden die binnen de basisvoorziening vallen met het oog op eerlijke concurrentie. Terwijl de vakhandelaren in opdracht van de overheid hun winkels moesten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, breiden individuele supermarktketens momenteel zelfs hun assortiment non-foodproducten uit - bijvoorbeeld met tuinmeubelen. Daarnaast wordt door Dominik Nepp van de Weense FPÖ (politieke partij) geëist dat het mogelijk moet zijn voor alle retailers (dus ook voor tuincentra en bloemisten) om producten te laten afhalen net zoals bij een restaurant waar het sinds 3 april mogelijk is om eten af te halen. Hij vraagt zich af wat het verschil is tussen een boeket bloemen bij een bloemist, een boek bij een speciaalzaak of een schnitzel bij een restaurant af te halen. Dominik Nepp eist dat de opening van de handel wordt voorbereid.
(Bron: Vienna.at 02-04-2020)

Polen:

De ambassade is een survey onder bloemisten gestart, al voor het uitbreken van Corona. De resultaten zullen binnenkort worden gepubliceerd. Wel zien we al terugkomen dat veel bloemisten verwachten dat zij de crisis niet zullen overleven. Een meerderheid van de bloemisten bestaat uit kleine winkels die onvoldoende reserves hebben en gesloten zijn nadat de Poolse overheid aankondigde dat scholen werden gesloten. Hierdoor moeten de ouders zorgdragen voor opvang van de kinderen thuis. Bloemisten voelen zich daarbij ook onvoldoende gesteund door sectororganisaties.
(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 05-04-2020)

Spanje:

Het Spaanse ministerie van Transport heeft een overzicht gemaakt van servicestations en restaurants langs snelwegen, die geopend zijn voor vrachtwagenchauffeurs.

Bekijk hier de lijst
(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 02-04-2020)

Verenigd Koninkrijk:

De Britse sierteeltindustrie vreest bijna € 1 miljard en bedrijven te verliezen als Britse tuincentra en doe-het-zelfzaken de komende weken gesloten blijven vanwege corona. De Horticultural Trades Association schat dat het omzetverlies eind juni £ 687 miljoen (€ 774 miljoen) en eind December £ 1,2 miljard (€ 1,4 miljard) zal bedragen. In opdracht van de Britse regering zijn alle fysieke tuincentra, doe-het-zelfzaken en bloemenwinkels gesloten omdat ze in deze corona-tijden niet zijn aangewezen als essential retail. De HTA luidt de noodklok en roept de overheid op om die winkels weer te openen en bedrijven financieel te ondersteunen. De vereniging wordt ondersteund door Alan Titchmarsh, de beroemde tv-tuinman in het Verenigd Koninkrijk. (Bron: Horticultural Trades Association 02-04-2020)

Landbouwministerie kiest voor een "pragmatische benadering" van bedrijven die niet geautoriseerd zijn om plantenpaspoorten uit te geven: zij die nu uit nood kiezen voor verkoop op afstand (bezorging) mogen dit blijven doen, terwijl dat type verkopen eigenlijk van een plantenpaspoort vergezeld moet gaan. Wel moeten deze bedrijven aantonen dat ze zo goed als mogelijk een online registratie voeren.
(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 03-04-2020) 

Zuid-Korea:

APQA (Korean Phytosanitary Authority) heeft besloten een kopie van het fytosanitaire certificaat voor in Korea geïmporteerde plantaardige producten alleen te accepteren als het via de Nederlandse ambassade bij APQA wordt ingediend.
(Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV 06-04-2020)

Zweden:

Zweden heeft geen lockdown, het kabinet wil wel meer versnelling in het aanpakken van de corona crisis door ervoor te zorgen dat het parlement niet akkoord hoeft te gaan met maatregelen. Winkels in Zweden blijven open wel geldt inmiddels de 1.5 meter afstand zoals in NL. Er zijn in winkels extra maatregelen genomen vergelijkbaar met NL om de hygiëne te waarborgen. (Bron: thelocal.se 04-04-2020)

Zwitserland:

In Zwitserland ontstaan in de coronacrisis verschillende petities: 30.000 mensen hebben een petitie ondertekent dat bloemen deel zouden moeten uitmaken van het basisaanbod. De kleuren en geur van de bloemen zou de geest opfleuren. Dit om de tuincentra en bloemisten weer open te krijgen. (Bron: Bote.ch 06-04-2020)

bron: Ministerie van landbouw

 


07-04-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS