maandag 25 mei 2020
FN TOP logo Let Hope Bloom

Als de Nederlandse overheid niet snel ingrijpt, zijn de gevolgen ook internationaal niet te overzien

Als de Nederlandse overheid niet snel ingrijpt, zijn de gevolgen ook internationaal niet te overzien

Met een jaarlijkse exportwaarde van 6,2 miljard euro is de sierteeltsector de 3e exportsector van Nederland en daarmee zeer belangrijk voor de Nederlandse economie en welvaart. Zoals bekend heeft de sierteeltsector momenteel te maken met een enorme terugval van omzet. Floridata is momenteel bezig om de exportdata van de maand maart. "het resultaat is schrikbarend", vertelt Wesley van den Berg, manager van Floridata. "De lijst met top 30 exportlanden kleurt helemaal rood van de krimppercentages. Dat is nog nooit eerder gebeurd en bijna onwerkelijk om te zien".

De maanden maart, april en mei zijn normaal gesproken de echte piekmaanden in de sierteelt. Er wordt dan voor een slordige 2 miljard euro aan bloemen en planten geëxporteerd. "Deze ongekende terugval in omzet kan niet door de sierteeltbedrijven zelf opgevangen worden, zeker nu dit de drie topseizoensmaanden zijn waar ruim 40% van de jaaromzet moet worden gerealiseerd”, geeft Hendrico de Brabander, directeur Noviflora Groep, aan. "Feiten en cijfers zijn nu van groot belang om de overheid aan te sporen om snel in actie te komen", vervolgt Den Brabander die tevens lid is van de Raad van Toezicht van Floridata. Hoe groot de omvang en het belang van de sierteelt in Nederland is, wordt nog duidelijker aan de hand van onderstaand factsheet. Tegelijk laat het zien hoe groot de noodzaak ook is dat de sector snel financieel geholpen moet worden door de overheid.

Stilvallen sierteelt export raakt miljoenen huishoudens in binnen- en buitenland
Het stilvallen van de export raakt niet alleen Nederlandse partijen in de sierteeltsector.Ook de 156.000 afnemers, zoals bloemisten, tuincentra, hoveniers, groothandelaren en cash & carry’s in binnen- en buitenland, voelen de effecten. Zo worden miljoenen huishoudens over 116 afzetlanden indirect geraakt doordat er weinig of geen bloemen en planten verkocht worden. Het gevolg hiervan is dat bij Nederlandse exporteurs de facturen langer onbetaald blijven, wat tot liquiditeitsproblemen zal gaan lijden.

 

Effect op landen als Kenia en Ethiopië
Door de vraaguitval staat ook de import van bloemen uit Afrikaanse landen als Kenia en Ethiopië bijna helemaal stil. Volgens de Kenya Flower Council werken er bijvoorbeeld in Kenia alleen al 150.000 mensen op kwekerijen, waardoor zeker een miljoen huishoudens op dit moment door de coronacrisis indirect worden getroffen.

"Als de Nederlandse overheid niet snel ingrijpt, zullen de gevolgen ook internationaal niet te overzien zijn," stelt Floridata.

 

Bron: www.floranews.com
Leandra de Boef | 07-04-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS