maandag 25 mei 2020
FN TOP logo FN TOP add

Bram Breugem: een aantal weken konden we het nog wel opvangen, maar die weken zijn al voorbij

Bram Breugem: een aantal weken konden we het nog wel opvangen, maar die weken zijn al voorbij

De hoogtijdagen voor de sierteeltsector blijven vanwege de coronacrisis dit voorjaar uit. Bedrijven lijden gigantische verliezen en een noodfonds is er nog steeds niet. Bram Breugem van BB Plant in Bleiswijk deed deze week zijn verhaal bij RTV Rijnmond. Hij merkt dat het deze week iets beter gaat met de markt dan de afgelopen weken. Dit heeft volgens Breugem vooral te maken met het weer open gaan van de bouwmarkten in Duitsland. "Er lijkt ietwat beweging in de markt. Ik denk zo'n twintig procent van wat we normaal omzetten," vertelt hij tegen RTV Rijnmond.

Dat betekent overigens niet dat zijn zorgen weg zijn. Want de verliezen waar hij mee te kampen heeft, zijn gigantisch. Deze week alleen al moet Breugem zo'n twintigduizend goede planten weggooien. "Als het meezit deze week, blijft de schade beperkt tot zo'n 50.000 euro. En dan moeten we blij zijn." Hij verwacht niet dat de markt op korte termijn weer op volle toeren draait. Dat vormt voor hem een groot probleem: "Een aantal weken konden we het nog wel opvangen, maar die weken zijn al voorbij. Als dit nog twee maanden duurt, is de bodem wel erg in zicht bij ons."

De sierteeltsector vraagt al sinds eind maart om een noodfonds. Iets wat er tot op heden niet is. Hoewel minister Schouten de Europese Unie heeft gevraagd om financiële compensatie voor de bloemenhandel, is het volgens de Europese Commissie nog te vroeg voor crisismaatregelen. "De visserij krijgt een steunpakket waar ze tevreden over zijn. En dit is een beetje een vergelijkbare sector. Waarom het dus bij ons nog niet zo is, weet ik niet", zegt Breugem. "Ik hoop toch dat er gauw iets komt om in ieder geval een stukje te kunnen compenseren. Naarmate de tijd langer duurt is een noodfonds logischerwijs ook harder nodig."

Bekijk hier het hele interview met RTV Rijnmond

 

 


07-04-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Flowers4Oxygen


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS