woensdag 12 augustus 2020
Zomervakantie FN TOP add

Export snijbloemen met 35 procent gedaald, totale tuinbouwexport met 11 procent

Export snijbloemen met 35 procent gedaald, totale tuinbouwexport met 11 procent

In april 2020 was de tuinbouwexport 11 procent lager dan in april 2019. De daling was met 35 procent het hoogst voor de export van snijbloemen. Dit melden het CBS en onderzoeksinstituut Wageningen Economic Research op basis van onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Na snijbloemen was de grootste krimp te zien bij planten, boomkwekerijproducten en bloembollen(overige sierteelt), met een afname van 18 procent, en bij groenten met 1 procent krimp. De export van fruit steeg in april 2020 nog licht met 2 procent. Dit is wel aanzienlijk minder dan in eerdere maanden. Voor alle branches binnen de tuinbouw zwakte de export sinds januari elke maand verder af. 

Tuinbouw goed voor 4,7 procent van de totale export

Voor de gehele Keten Tuinbouw en Uitgangsmaterialen (T&U), met bijvoorbeeld groente-, fruit- en bloementelers, maar ook zaadveredelaars en kassenbouwers, speelt export een belangrijke rol: de keten is goed voor 4,7 procent van de totale export van goederen door Nederland. In 2019 exporteerde de tuinbouwketen voor 24,5 miljard euro.

Van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) in Nederland wordt 4,5 procent door de tuinbouwketen gedaan. Innovatie ligt bijvoorbeeld op het vlak van (glas)tuinbouwtechniek, en veredeling en vermeerdering van zaden en jonge planten.

Grote bijdrage Nederlandse economie

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat bedrijven in de tuinbouwketen in 2018 21,1 miljard euro bijdroegen aan de Nederlandse economie. Dat is 2,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is zowel de directe bijdrage vanuit de sectoren als de indirecte bijdrage vanuit andere bedrijven, zoals bank- en accountancydiensten ten behoeve van de tuinbouw. De tuinbouwketen is goed voor 3,4 procent van de totale werkgelegenheid. Het betrof 254 duizend arbeidsjaren in 2018. Dit betreft zowel om mensen die bij de tuinbouwbedrijven zelf werken, als mensen die indirect werkzaam zijn in de keten of dienstverlenend aan de sector, zoals uitzendkrachten die als seizoenarbeiders in de tuinbouw werken.


Leandra de Boef | 26-06-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

ConceptFactory


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS