dinsdag 11 augustus 2020
Let Hope Bloom Zomervakantie

Jan was niet ge´nteresseerd in plantjes, maar de tuinbouw had wel baat bij zijn uitvindingen

Jan was niet ge´nteresseerd in plantjes, maar de tuinbouw had wel baat bij zijn uitvindingen

Hij vond een heftruck uit voor ruwe terreinen en bouwde de eerste elektrotrekker voor in de kas. Praktische uitvindingen die gemeengoed werden in de Nederlandse tuinbouw. In de rubriek Van wieg tot graf van AD.nl deze week het levensverhaal van Jan Grootscholten (19 december 1947 – 14 juni 2020).

Jan was een Westlandse uitvinder. Omdat zijn wiegje in het gezin van een tuinder in Kwintsheul stond, had vooral de tuinbouw baat bij zijn vondsten. Jan, de oudste van acht kinderen, was niet in plantjes geïnteresseerd. Hij had een fascinatie voor techniek. Van z’n moeder kreeg hij de ruimte voor een eigen werkplaatsje waar hij zichzelf, als kleine jongen urenlang kon vermaken. Vanaf z’n negende was z’n kennis over verbrandingsmotoren dusdanig dat hij al snel door Westlandse tieners werd ingeschakeld om een brommer op te voeren.

Op de ambachtsschool leerde hij voor rijwielhersteller. Zijn eerste echte baan was bij fietsenmaker Van Swieten in Poeldijk. In het weekend ging hij dansen in Hotel Amerika in Hoek van Holland waar hij verliefd werd op een meisje uit ’s-Gravenzande. Ze trouwden en kregen twee zonen. Jan was, als technisch medewerker, in dienst bij grote kwekers. 

Lees hier verder op AD.nl

bron: AD.nl - Nicolette van der Werf
 


09-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Groen-Direkt


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS