donderdag 22 oktober 2020
2010TOP  Retail Solutions 2010TOP Schoneveld Open Dagen najaar 2020

De 5 vragen aan... Nico Grootendorst

De 5 vragen aan... Nico Grootendorst

Voor de mensen die je niet kennen. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Nico Grootendorst. Op 5/8/’58 geboren en vervolgens getogen in het Westlandse Monster. Ik ben de oudste zoon van de plaatselijke banketbakker én eigenaar van veredelaar Evanthia.

Mijn interesse voor de tuinbouw is ontstaan vanuit het tomatenplukken in de zomer. Via mijn opleiding kwam ik in 1978 bij Leen de Mos zaden terecht. Het is misschien een beetje saai, maar het zaadvak ben ik daarna nooit meer uitgegaan. Via Sahin zaden ben ik in 1993 gestart met Combifleur, dat in 2008 opging in Combinations. Op dat moment waren wij plantenkweker, zaadveredelaar en handelaar tegelijk. Dit werd in totaal een te breed pakket, waarna we dit in 2013 opsplitsten. Dat was de start van Evanthia.

https://www.floranews.com/UserFiles/De%205%20vragen%20aan%20Nico%20Grootendorst%201200.jpg

De naam Evanthia is het Griekse woord voor “mooie nieuwe bloem”, en dat is wat we doen: veredelen van vooral snijbloemen en een beperkt potplanten assortiment. Als mooie bijkomstigheid zitten in de naam Evanthia ook de namen van mijn 2 dochters opgesloten, Eva en Anita. Daarnaast heb ik 2 zoons waarvan de oudste, Marvin, in ons bedrijf werkt. Én inmiddels ben ik de trotse opa van 4 kleinkinderen.

Wat maakt deze functie zo bijzonder?

Wat is bijzonder? Ik probeer te leven naar; Zeg wat je doet, en doe wat je zegt. En dat overkwam me in het bloemzadenvak. Met dit principe kan je overal veel bereiken. Wat wel bijzonder is, is dat we met een kleine 50 medewerkers de laatste 6 jaar iets moois hebben neergezet, en daarnaast ook de wind in de zeilen hebben gehad. Zonder geluk vaart niemand wel, en de kansen liggen op straat; je moet ze echter wel zien! En in die korte periode hebben we ons portie lief en leed al volop meegemaakt! De drive die onze club met mensen in zich heeft, maakt het inderdaad bijzonder!

Welk nieuws heeft jou de afgelopen tijd beziggehouden?

Dat is een statement; hoe moe werd Nederland niet na een aantal weken sinds de uitbraak van het Covid 19 probleem en de dagelijkse stroom informatie daarover? Dat hield en houdt mij nog steeds bezig. Inmiddels bekijk ik de zaken wat meer op afstand - ik woon een paar dagen per week in Friesland - en heb veel nagedacht over wat ons met het Corona virus overkwam. De paniek bij eenieder van ons in de eerste weken; maar voor de sierteelt-tuinbouw een wonderbaarlijk herstel. Als iemand begin dit jaar voor een groot aantal snijbloemen had gemeld wat de prijzen deze zomer zouden kunnen zijn, had iedereen je voor gek verklaard. Maar we zitten momenteel wel in die gekte!! Blijkbaar is er toch bereidheid om flink geld voor onze producten te geven. En dat smaakt naar meer! De kansen die ontstonden, hebben te maken met vraag en aanbod. Vraag kan je creëren en aanbod regisseren; om daar de goede formule in te vinden, is een geweldige uitdaging, die alle schakels in de keten kan verbinden. Momenteel zitten er tussen ons als veredelaar en uiteindelijke consument 4 tot 6 schakels, die allemaal een tegengesteld belang lijken te hebben. We hebben echter allen een gezamenlijk belang. Een verdienmodel voor allen met een tevreden consument. Hier ligt een geweldige uitdaging, en het klinkt zowat utopisch om dit te realiseren. Maar waarom niet? Als we met z’n allen blijven zeggen dat iets niet kan, overkomt ons een virus, waarna prijzen van bloemen tot 3 keer zo hoog worden gemaakt. Dit zal heus niet zo blijven hoor, maar we kunnen er wel lering uit trekken.Wat zou je graag nog willen oppakken of veranderen?

Ik zie flinke kansen om met je product schakels aan elkaar te verbinden. Met de start van Evanthia zijn we met een aantal telers van potzonnebloem een collectief gestart, onder de naam van “Sunsation collectief”. Tijdens deze samenwerking zie ik allerlei initiatieven ontstaan, die veel mogelijkheden creëren. Wat in eerste instantie als bedreigend werd gezien, wordt nu als kans beschouwd. En hier liggen voor veel gewassen, telers, en verdere schakels nog volop mogelijkheden. Dit vraagt inderdaad om verandering; en als iets menselijks is, dan is aanpassing aan nieuwe situaties op z’n zachtst en Westlands gezegd; ff wenne.Wat ga je dit weekend doen?

We krijgen vrienden vanuit het Westland in Friesland op bezoek. Ondanks dat ik een ras-Westlander ben, wil ik de rust en ruimte van het Noorden graag delen met mijn oud-streekgenoten.
En stiekem nog een beetje vakbladen lezen…

 

Bron: www.Floranews.com
10-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2010 De Hofmakerij stagemarkt

Je ondernemingsgeest blijft bijzonder. Je ziet altijd kansen. Blijf zoals je bent 🍀

Naam (optioneel):

Commentaar:


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS