donderdag 1 oktober 2020
FN TOP add Rijksoverheid COVID-19

Kansen voor circulaire tuinbouw: desinfectiemiddel van Celosia en laurier en leer van tomatenstengels

Kansen voor circulaire tuinbouw: desinfectiemiddel van Celosia en laurier en leer van tomatenstengels

In het World Horti Center (WHC) heeft gedeputeerde Adri Bom-Lemstra de popup-show van Biobased Greenport West-Holland geopend. Hier kunnen bezoekers ontdekken welke biobased en circulaire mogelijkheden er zijn in de tuinbouw, zoals handdesinfectiemiddel op basis van Celosia en laurier en leer, garen en karton dat gemaakt is van tomatenstengels.

De popup-show moet bezoekers aan het WHC inspireren. Bedrijven en instellingen met eigen biobased toepassingen zijn dan ook van harte uitgenodigd hun producten in de popup-show te presenteren. De eerste voorbeelden zijn er nu. Onlangs werd een handdesinfectiemiddel op basis van Celosia en laurier gelanceerd en mangoschillen kunnen verwerkt worden tot leer. Verder kan van tomatenstengels karton, leer en garen worden gemaakt.

Foto opening pop-up show biobased Greenport
Op de foto van links naar rechts: Jolanda Heistek (programmadirecteur Greenport West-Holland), Willem Kemmers (projectleider Biobased Greenport West-Holland), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland, voorzitter Greenport West-Holland).

Nienke Binnendijk van Blue City waar dit tomatentextiel – in samenwerking met Biophilica, een startup uit Londen – ontwikkeld wordt: “Wat je allemaal kunt maken van tomatenvezel is echt tof om te ontdekken. We hebben met veel mensen samengewerkt om te onderzoeken wat je kan doen met de vezels. Alleen dan kom je tot oplossingen die ook de kans hebben om op grotere schaal te werken, zoals dit leerachtig materiaal." Ook kunnen gewassen speciaal voor bijvoorbeeld de inhoudsstoffen worden ontwikkeld. Voorbeelden zijn ook online te vinden op het BioBoost platform.

Biobased Greenport West-Holland is een netwerkorganisatie van bedrijven, kennis- en ketenpartners, overheden en maatschappelijke organisaties. Samen werken ze aan het realiseren en versterken van de circulaire bio-economy in de tuinbouw. “Van reststromen zijn nuttige producten te maken”, vertelt projectleider Willem Kemmers. “Dat voorkomt verspilling van waardevol materiaal én kan zorgen voor nieuwe of aanvullende verdienmodellen.”


14-07-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWAnthura


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS