donderdag 1 oktober 2020
FN TOP logo FN TOP add

Eerste bloemen uit de nieuwe kas van Pico Bello Hortensia

Eerste bloemen uit de nieuwe kas van Pico Bello Hortensia

In 2019 besloot de familie Kouwenhoven van Pico Bello Hortensia dat het tijd was om uit te breiden. Eind 2019 werd er in Berkel en Rodenrijs een bestaande kwekerij van 3,9 hectare gekocht. Er werd direct stevig doorgepakt en binnen drie weken was de voor rozen ingerichte kas leeggehaald, alle systemen werden vervangen en in week 2, 2020 werden de eerste planten de kas in gereden. Eind juli staat de kas bijna vol en worden de eerste bloemen geoogst.

Pico Bello Hortensia is in 2017 als verhuisd naar Bleiswijk, waar het een paprikakwekerij van 6,1 hectare ombouwde. Met de aankoop van de nieuwe grote locatie in Berkel en Rodenrijs werd door de familie ook besloten te investeren in een sorteermachine op de locatie in Bleiswijk. Hier worden nu alle bloemen die in Berkel en Rodenrijs geknipt worden, ook verwerkt. 

Het familiebedrijf wordt geleid door Richard Kouwenhoven en zijn vader Paul en broer Bob. Voor de ombouw van de nieuwe kas in Berkel viel net als eerder in 2017 de keuze op Stolze. "Stolze heeft in 2017 bewezen dat zij weten wat ze doen en omdat we destijds erg tevreden waren, hebben we voor deze nieuwe locatie opnieuw gekozen voor Stolze", aldus Richard.

Metamorfose

De kas heeft een enorme metamorfose ondergaan qua installaties en systemen. De watertechnische installatie is helemaal nieuw aangelegd en het automatiseringssysteem, inclusief bijbehorende hardware, is vervangen door een Priva systeem. Voor sommige elementen was er alleen een aanpassing nodig. Zo zijn de silo's blijven staan en de schermen en ventilatoren zijn blijven hangen, maar deze zijn qua aansturing aangepast.

In de voormalige rozenkwekerij waren de afdelingen in de kas anders ingericht en werd er gebruik gemaakt van een teeltsysteem, waarbij de goten in zijn geheel uit de kap gereden konden worden. Hierdoor zijn de kappen een stuk breder dan bij een traditionele kas. Richard: "Dit heeft geen invloed op de hortensiateelt, maar geeft wel een mooi ruimtelijk gevoel."

De tuin in Bleiswijk werd als voorbeeld gebruikt voor de herinrichting van de nieuwe locatie. Op beide locaties wordt gewerkt met 6 afdelingen en ook de nieuwe technische installaties zijn bijna allemaal hetzelfde. De 6 afdelingen kunnen apart aangestuurd worden en er kunnen verschillende recepten meegegeven worden. Er is een recept voor roze hortensia's en twee recepten voor blauwe hortensia's, een met en een zonder aluminiumsulfaat.

Richard vertelt: "omdat we op de locatie in Bleiswijk erg tevreden zijn met de installatie en manier van werken, hebben we voor de nieuwe locatie voor een gelijksoortige werkwijze gekozen. Destijds hebben we samen met Stolze een tijd gepuzzeld op het systeem en hebben we ervoor gezorgd dat het recept met aluminiumsulfaat niet meer handmatig meegegeven hoeft te worden. Dit scheelt ons enorm veel tijd."

Anders dan op de locatie in Bleiswijk kan er hier, naast de verschillende recepten, ook per afdeling gestuurd worden op schoon water, dit maakt het systeem wat flexibeler om mee te werken. Ook is er op deze locatie een nieuw nevelsysteem geïnstalleerd, wat de kwaliteit van de bloemen ten goede komt.

De familie Kouwenhoven maakt op deze locatie ook gebruik van vloeibare meststoffen. "Op de locatie in Bleiswijk werken we daar ook mee en omdat ik verantwoordelijk ben voor de watergift op beide locaties, wilde ik dit op deze nieuwe locatie ook zo hebben" aldus Richard.

bron: Stolze


06-08-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

VvdWAnthura


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS