donderdag 29 oktober 2020
2010TOP Schoneveld Open Dagen najaar 2020 2010TOP  Retail Solutions

Tuinders Zuidplaspolder gaan elektriciteitsnet op piekmomenten ontlasten

Tuinders Zuidplaspolder gaan elektriciteitsnet op piekmomenten ontlasten

Tuinders in de Zuidplaspolder gaan het elektriciteitsnet van netbeheerder Stedin op piekmomenten ontlasten. Tot nu toe zijn met drie tuinders afspraken gemaakt om de belichting uit te zetten of het verwarmingssysteem (WKK) aan te kunnen zetten om het electriciteitsnet te ontlasten als dit nodig is. De tuinders krijgen hier ene vergoeding voor.

De afgelopen jaren is de elektriciteitsvraag in de Zuidplaspolder fors gestegen. Hierdoor raakt het net van Stedin langzaamaan vol, meldt de netbeheerder. Naar verwachting is dit probleem eind 2024 opgelost als er een nieuw transformatorstation in de Zuidplaspolder komt. Tot die tijd gaan de tuinders helpen om te zorgen dat in de tussentijd niet de maximale capaciteit van het net wordt bereikt.

Stedin heeft contracten afgesloten met de partijen AgroEnergy en Tenergy, die in contact staan met tuinders in de Zuidplaspolder. Tuinders zijn zowel grootverbruikers als leveranciers van elektriciteit. Voor de belichting van kassen wordt veel stroom verbruikt terwijl bij de verwarming van de kassen juist veel elektriciteit wordt opgewekt. Zodra Stedin merkt dat er een grote piek in elektriciteitsverbruik aan zit te komen, is met de drie tuinders afgesproken dat zij ofwel hun belichting uitzetten of het verwarmingssysteem aanzetten. 

Schuiven met electriciteit

Samen met de drie tuinders kunnen AgroEnergy en Tenergy in de Zuidplaspolder in totaal voor vijf megawatt aan elektriciteit ‘schuiven’. Dat is ongeveer de benodigde capaciteit om 5000 huishoudens van stroom te voorzien. Stedin, AgroEnergy en Tenergy bereiden zich nu voor op de uitvoering. Verwachting is dat eind 2020 de tuinders het net in de Zuidplaspolder voor het eerst gaan ontlasten. Het is voor het eerst dat netbeheerder Stedin op deze schaal flexibiliteit in het elektriciteitsnet toepast. Het verwacht samen met andere netbeheerders de komende jaren deze methodiek vaker met andere partijen toe te passen, als mogelijk tijdelijk alternatief voor het verzwaren van het elektriciteitsnet en het besparen van maatschappelijke kosten.

De Zuidplaspolder is een overwegend groen en agrarisch gebied tussen Rotterdam, Zoetermeer en Gouda. Het gebied heeft twee regionale netbeheerders: Stedin voor Waddinxveen en Nieuwerkerk a/d IJssel en Liander voor Zevenhuizen, Moerkapelle en Boskoop. Samen met landelijk stroomnetbeheerder TenneT ontwikkelen Liander en Stedin een vier hectare groot transformatorstation dat in eind 2024 in het gebied komt te staan. 


Leandra de Boef | 21-08-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2010 Adomex


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS