donderdag 3 december 2020
FN TOP add FN TOP logo

Hoe online bloemenplatform Floward een bedrijf van 30 miljoen werd

Hoe online bloemenplatform Floward een bedrijf van 30 miljoen werd

Abdulaziz Al Loughani is behalve een Koeweitse ondernemer ook een technologie-investeerder. Hij investeert in startups via zijn investeringsmaatschappij Faith Capital. In 2017 startte hij een bedrijf om online snijbloemen te gaan verkopen. Hij zag een gat in de snijbloemenindustrie van de Arabische Golfstaten: meer dan 98 procent van de markt van 1,5 miljard dollar was op dat moment offline.

Al Loughani vertelt in gesprek met MENAbytes.nl hoe hij begon met een kleine bloemenwinkel, een website en een app onder de naam ‘Floward’, een combinatie van Flower & Ward, dat Arabisch is voor bloem. Hij koos er niet voor om een marktplaats te creëren met offline bloemenwinkels en externe logistieke bedrijven die de last-mile bezorgdiensten kunnen leveren. Hij koos juist voor een pure play-model; hij koopt zelf bloemen in, verkoopt ze op de website en via de app, en beheert ook zelf de last-mile-bezorging.

Floward koopt momenteel bloemen uit verschillende delen van de wereld om ze twee keer per week per vliegtuig naar hun faciliteiten te laten vervoeren, de arrangementen te fotograferen en ze op hun website en app te plaatsen. Naast eigen ontwerpen, werkt Floward ook samen met een aantal gerenommeerde ontwerpers uit de regio om verschillende arrangementen en partners te creëren met geweldige regionale / internationale merken om de productmix aan te vullen met chocolaatjes, cakes, Arabische zoetigheden en parfums.

Als een klant een bestelling plaatst, bereidt het personeel van Floward het arrangement voor en bezorgt het deze dezelfde dag met behulp van zijn eigen last-mile bezorgteam. De startup zegt dat het een gemiddelde doorlooptijd van bestellingen heeft van 1 tot 4 uur, afhankelijk van de stad waar de klant zich bevindt.

“Het pure-play model bood een betere eenheidseconomie met een hogere levenslange waarde van klanten en gezondere marges. Maar wat nog belangrijker is, we wilden het doen om zelf de klantervaring te beheersen", legt Al Loughani uit aan MENAbytes.

Hij legt uit dat het probleem met het marktplaatsmodel in de bloemenbranche is dat er twee klanten zijn die je bedient; de afzender en de ontvanger. Het managen van de verwachtingen en ervaring van beide partijen is niet eenvoudig. "Het is heel gebruikelijk dat klanten niet krijgen wat ze online zien als het om bloemen gaat, vooral als de afzender niet de ontvanger is. De beste manier om ervoor te zorgen dat u levert wat uw website zegt en laat zien, is dat u het zelf voorbereidt en levert", legt de CEO uit aan MENAbytes.

Met dit model is Floward ook in staat geweest om een ​​bredere productmix-variëteit aan te bieden die verschillende prijspunten tackelt en een betere prijs-kwaliteitverhouding biedt op alle markten waarin ze actief zijn. Omdat ze in de meeste gevallen hun eigen last-mile-bezorgoplossingen gebruiken, kunnen ze klanten een zeer snelle doorlooptijd bieden.

Ondanks het volgen van het pure-play-model, is Flowards gemiddelde decision-to-launch tijd om een ​​nieuwe stad te lanceren slechts twee maanden, beweert Al Loughani. "We hebben een draaiboek gemaakt waarmee we elke nieuwe stad waarin we lanceren kunnen volgen. Het enige belangrijke waar we onze tijd aan besteden, is het veiligstellen van een aanzienlijk gebied voor hun werkplaats en magazijnruimte - dichtbij onze klanten, en het inhuren van lokaal talent."

Floward verkoopt nu bloemen en geschenken in 9 steden in Koeweit, Bahrein, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten en is van plan om voor het einde van het jaar in nog 6 steden in de regio te lanceren.

De in Koeweit geboren start-up heeft zijn huidige (netto) omzet op jaarbasis kunnen laten groeien tot meer dan 30 miljoen dollar. Het heeft tot nu toe bijna 7 miljoen dollar opgehaald, inclusief 2,75 miljoen in een recente ronde die werd geleid door Saudi’s Impact46. Faith Capital en BNK Capital namen ook deel aan deze ronde en eerdere rondes, samen met andere regionale family offices & instituten.

Abdulaziz Alomran, de Founding Partner van Impact46, legde aan MENAbytes uit waarom ze besloten te investeren in Floward: “Dit is een Khaliji-dreamteam. Floward vinkt alle selectievakjes aan die we zoeken bij een startup; een lokaal complementair team dat een sterk groeiende onderneming opbouwt in een wereldwijd bewezen markt.

Het was niet gemakkelijk om hier te komen voor de start-up in Koeweit. Het heeft ook behoorlijk wat uitdagingen gekend - variërend van het valideren van de marktomvang en het groeien op schaal tot het opbouwen van de capaciteit om groei te beheren en de teamharmonie te behouden.

Al Loughani zijn eerdere ervaring met online bedrijf Talabat bleek heel nuttig voor zijn tweede online onderneming: "Het hielp me de exacte vaardigheden te begrijpen die we nodig hadden om onze doelen te bereiken. Het leiden van Talabat voorzag me ook van diepere operationele ervaring en snellere uitvoeringsmogelijkheden. Ik kende het belang van eenheidseconomie vanaf de eerste dag bij Floward en daar hebben we het bedrijf omheen gebouwd." De Talabat-ervaring maakte het ook makkelijker om extern kapitaal aan te trekken. De investeerders houden er duidelijk van om te investeren in vaste oprichters over de hele wereld en het Midden-Oosten is daarop geen uitzondering.

Na het succes in het Midden-Oosten, richt Floward nu zijn blik op Europa. Na het uitbreiden van zijn diensten naar nog zes regionale steden tegen het einde van het jaar, wil Floward uitbreiden naar enkele Europese markten, zei Al Loughani in zijn gesprek met MENAbytes, zonder verdere details te delen.

“We denken graag dat onze technologie en ons product geavanceerder zijn dan elke andere concurrent in de regio en zelfs op wereldschaal. Sommige van onze functies worden nu gekopieerd door enkele regionale / internationale spelers. Met een duidelijke visie en een goed begrip van de markt, in combinatie met een uitbreidings-playbook en de juiste teams, zijn we klaar om Europa nu aan te pakken ”, besluit Al Loughani.

bron: MENAbytes - Zubair Naeem Paracha


15-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS