donderdag 3 december 2020
FN TOP add FN TOP logo

Meer waardering voor boeren en tuinders

Meer waardering voor boeren en tuinders

De waardering voor de agri- en foodsector is voor het eerst sinds jaren omhoog gegaan, blijkt uit de Agrifoodmonitor van Wageningen Economic Research. De monitor wordt elke twee jaar gehouden en laat zien wat mensen van sectoren vinden. Daarnaast biedt de monitor verschillende manieren om de waardering te verhogen, bijvoorbeeld door de fysieke en sociale afstand tot een sector kleiner te maken.

Uit de monitor blijkt dat de economische bijdrage van de agri- en foodsector en het vertrouwen in voedselveiligheid belangrijker geworden zijn voor de waardering van die sector. Actuele gebeurtenissen hebben daarbij een rol gespeeld. Zo is bijvoorbeeld Covid-19 van invloed geweest op hoe mensen eten. Respondenten zijn gezonder gaan eten, zijn geïnteresseerd geraakt in waar het eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Daarnaast zijn mensen door Covid-19 Nederlandse producten meer gaan waarderen.

Smaak, betaalbaarheid en gezond zijn de belangrijkste waarden bij het voedsel dat elke dag wordt gegeten. Deze waarden worden belangrijker gevonden dan de jaren hiervoor. Ook veiligheid en een goed gevoel zijn belangrijker dan voorgaande jaren. Daarnaast vinden ondervraagden het in de monitor nadrukkelijk belangrijker dan in 2018 dat voedsel uit de regio komt.

Duurzaamheid wordt als even belangrijke waarde gezien als in eerdere versies van de monitor. Vrijwel alle sectoren worden wel als duurzaam gezien, waarbij akkerbouw en tuinbouw het duurzaamst. Ook hebben mensen aangegeven bereid te zijn meer te betalen voor duurzaam voedsel. Daarbij gaat het voornamelijk om producten uit de zuivel en akkerbouw.

Uit het onderzoek blijkt dat waardering voor een sector te vergroten is door de fysieke en sociale afstand tot een sector kleiner te maken. Mensen die in de buurt wonen van een boer hebben meer waardering voor de agri- en foodsector. De waardering voor voedsel is anders tijdens de productie, consumptie, aankoop en bij het weggooien. De kloof tussen ons en de voedselproductie wordt steeds groter. Moestuinen aanleggen, boerderijen bezoeken en voedsel bij de boer of tuinder halen, zouden kunnen helpen om de waardering van de productie te verhogen.

 


15-10-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2012 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2020 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS