maandag 18 januari 2021
FN TOP add 2012ThursdOTF

Mexicaans onderzoekscentrum Ceickor, World Horti Center en Koppert gaan samenwerken

Mexicaans onderzoekscentrum Ceickor, World Horti Center en Koppert gaan samenwerken

Het Mexicaanse onderzoeks-, kennis- en opleidingsinstituut Ceikor, World Horit Center en Koppert Biological Systems gaan intensief samenwerken. In het bijzijn van minister Schouten, landbouwminister Villalobos Arámbula van Mexico, ambassadeurs Zabalgoitia Trejo en Mohr, ondertekende Felix Tarrats namens Ceickor, Joep Hendricks namens World Horti Center en Peter Maes namens Koppert Biological Systems dinsdag een Memorandum of Understanding (MoU). 

De Mexicaanse agro-foodsector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Mexico behoort wereldwijd tot de top elf producenten van agro-foodproducten. Binnen deze sector heeft vooral de tuinbouw zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Met name binnen de 'bedekte teelt' is tussen 2003 en 2018 het oppervlakte zo'n 400 keer toegenomen: van 132 hectare naar 51.000 hectare.

Tussen Mexico en de Nederlandse glastuinbouw is al jarenlang een uitwisseling op het gebied van kennis en technische innovaties. Het Nederlandse bedrijf Koppert Biological Systems heeft een van zijn 27 dochtervestigingen in Mexico. Vijftien jaar geleden was het bedrijf initiatiefnemer van het Mexicaanse onderzoeks-, kennis- en opleidingsinstituut Ceickor in Querétaro. Inmiddels studeren er jaarlijks tussen de 25 en 30 goed opgeleide kwekers af en beschikt het ook over een eigen productielocatie. Vandaag de dag zijn er meerdere Nederlandse partners verbonden aan het centrum, waaronder Priva, Ludvig Svensson en Mardenkro. Al deze partners zijn ook participant in World Horti Center in Naaldwijk, Westland. Feitelijk zijn beide initiatieven dus business-driven waardoor ze een belangrijke plek innemen in de (door)ontwikkeling van het tuinbouwcluster in desbetreffende regio’s.

Door de samenwerking tussen Ceickor en World Horti Center duurzaam in te richten, wordt een brug geslagen tussen de omvangrijke expertise van de Nederlandse glastuinbouw en de kennisbehoefte in Mexico. “Er ontvouwt zich letterlijk een window of opportunity voor Nederlandse bedrijven die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de tuinbouw in Mexico. Om hier optimaal aan bij te dragen deelt World Horti Center haar best practices zodat die geïmplementeerd kunnen worden in Ceickor en bijdragen aan de tuinbouwsituatie in Mexico op de langere termijn”, aldus Mark Zwinkels, Directeur Internationaal van World Horti Center.

Het ondertekenen van de MoU gebeurde tijdens de openingsceremonie van de virtuele missie die van 3 tot en met 5 november plaats vindt en georganiseerd wordt vanuit RVO. Deze virtuele missie vervangt de uitgaande missie die aanvankelijk in april 2020 gepland stond.


Redactie Floranews | 05-11-20 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2102 Groen-Direkt


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS