maandag 8 maart 2021
FN TOP add FN TOP logo

Floration vordert verbod op import van rozen per zeevracht

Floration vordert verbod op import van rozen per zeevracht

Europees octrooihouder Floration is een kort geding gestart tegen Royal FloraHolland (RFH). Het bedrijf uit Bovenkarspel is van mening dat er sprake is van inbreuk op een octrooi op een vervoersmethode per zeevracht waarmee bloemen veel langer goed blijven. Royal FloraHolland zou bewaartechnieken hebben gebruikt bij het transport van onder andere rozen en chrysanten per zeecontainer, waarvoor het de rechten niet heeft.

Het gaat om een bepaalde manier van het verpakken bloemen en de omstandigheden waaronder de rozen tijdens het transport worden bewaard. Door te spelen met onder andere het zuurstof- en ethyleen-gehalte kunnen bloemen in een soort van slaapstand worden gebracht. Hierdoor ontwikkelen ze niet verder en komen vers van de boot na een lange reis vanuit Afrika.

 Volgens Floration   heeft Royal   FloraHolland de   vastgelegde techniek   gekopieerd. Het   bedrijf had al langer   dit vermoeden en   heeft in september   2020 een container   in beslag laten   nemen en een aantal verpakkingen laten  controleren. Daaruit kwam volgens Floration naar voren dat de vastgelegde techniek van het bedrijf is gekopieerd.

Als Floration in het gelijk wordt gesteld zou dit kunnen betekenen dat de Nederlandse en Belgische grenzen moeten worden afgesloten voor zeevracht van rozen en chrysanten die volgens deze methode van het octrooi vervoerd worden. Dit zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de rozenhandel. De jaaromzet daarvan wordt geschat op 745 miljoen euro per jaar.

Susanna Blanche Jones, CEO van Floration Europe B.V. uit Bovenkarspel is de uitvinder van het octrooi op een vervoersmethode per zeevracht. Zij legde in 2007 het idee voor de technische werkwijze vast. Floration werd daardoor houdster van het Europese octrooi EP 2 238 036 B2 dat het onderwerp is van de kortgedingprocedure. EP '036 is een werkwijze voor lange-termijn opslag of vervoer van rozen of chrysanten per zeecontainer.

Volgens FloraHolland speelt deze kwestie al langer en heeft het in de afgelopen jaren maar weinig gedaan met zeetransport. Dit is door de coronacrisis echter veranderd. De veiling zou van mening zijn dat de wijze waarop zij het transport verzorgen net anders is dan de wijze van Floration. 

De zitting van het kort geding vindt plaats in maart van dit jaar. 


Redactie Floranews/ ANP | 11-01-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2012 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS