maandag 19 april 2021
FN TOP logo FN TOP add

Tuinbranche pleit voor uitbreiding verkoop vanaf buitenterreinen

Tuinbranche pleit voor uitbreiding verkoop vanaf buitenterreinen

Tuinbranche Nederland vindt dat het begin deze week aangekondigde ‘winkelen op afspraak’ vanaf 3 maart geen enkele verruiming biedt aan tuincentra op de huidige mogelijkheid van click & collect. Namens alle tuincentra, tuinketens en hun toeleveranciers doet het nu een dringende oproep aan het kabinet om sneller een ruimere openstelling van tuincentra toe te staan. Te beginnen met de verkoop op de buitenterreinen.

De branchevereniging wenst per 3 maart ‘normale verkoop’ van planten en bijbehorende producten vanaf buitenterreinen of vanuit koude-kassen. "Ieder tuincentrum heeft een buitenterrein of koude kas waar de tuinplanten gewoon altijd al staan. Net zoals op de markt", stelt Tuinbranche Nederland. Alle Nederlandse tuincentra zijn momenteel gesloten en er is buiten alleen verkoop van bloemen toegestaan. Voor planten, bloembollen en andere producten geldt nu bestellen en na minimaal vier uur afhalen.

Daar komt per 3 maart het winkelen op afspraak bij. “De overheid geeft zelf al aan dat ‘winkelen op afspraak’ met name voor kleinere winkels uitkomst kan bieden", zegt Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland. "Bij tuincentra varieert het winkeloppervlak van 3.000 tot ruim 15.000 m2. Dan is twee klanten tegelijkertijd in de winkel echt géén oplossing. Het gaat ook voorbij aan de grote buitenafdelingen bij tuincentra." De branchevereniging voor bloemisiten, VBW, laat weten wel blij te zijn met deze verdere verkoopmogelijkheden voor bloemisten. "We hadden echter op meer gehoopt en pleiten nog steeds voor een volledige opening, zonder de restricties."  

40 m2 per klant 

In de buitenafdelingen van tuincentra is volgens Van der Heide prima 40 vierkante meter per klant aan te houden. En per 17 maart zou dit zelfs mogelijk zijn voor de hele winkel. “Hier horen wel verdere richtlijnen bij en strikte handhaving op de maatregelen. Tuincentra kunnen hierover in overleg treden met bijvoorbeeld de gemeente. We zien uiteraard de noodzaak om met elkaar het corona-virus onder de duim te krijgen. Dat we met elkaar veiligheid en gezondheid heel goed in ogenschouw moeten houden is evident. Daarom willen we stapsgewijs verder open.”


Leandra de Boef | 26-02-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS