zondag 16 mei 2021
FN TOP logo FN TOP add

2020 recordjaar voor Nederlandse tuinbranche

2020 recordjaar voor Nederlandse tuinbranche

In coronajaar 2020 hebben consumenten meer geld uitgegeven aan de tuin als ooit tevoren. In Nederland werd voor bijna 2 miljard euro planten, potten, tuinmeubels, stenen, schuttingen en barbecues gekocht, zo blijkt uit een consumentenonderzoek van GfK in opdracht van Tuinbranche Nederland. Dat is in totaal bijna 20 procent meer dan in 2019. Eerder werd al bekend gemaakt dat ook de Duitse tuinbranche in 2020 een recordomzet draaide van 20,7 miljard euro.

De tuinbranche kende na fietsenwinkels en bouwmarkten de sterkste omzetstijging. Mensen zaten vanaf maart verplicht thuis, konden niet uit eten of op vakantie. Het was vooral mooi weer en dus lonkte de tuin en wilde de mensen het ook binnen gezellig maken.

Ook de kerstomzet bij tuincentra was goed omdat mensen al veel eerder dan anders de kerstboom opzetten en al vroeg naar de tuincentra gingen om kerstinkopen te doen. Op 15 december, toen de lockdown inging en ook tuincentra de deuren moesten sluiten, hadden de meeste mensen hun kerstinkopen al gedaan.

Alle productcategorieën lieten in 2020 forse ‘plussen’ zien in omzetcijfers van tuincentra. Producten voor huisdieren lieten een omzetstijging van 20 procent zien en zijn met ruim 340 miljoen euro de categorie met het hoogste aandeel in de omzetcijfers. Ook ‘niet levend’ groeide hard in omzet. Sterkste stijgers waren tuinmeubelen (+50 procent naar 111 miljoen euro), barbecues (+52 procent naar ruim 43 miljoen euro), potterie voor buiten (+44 procent naar 56 miljoen euro) en tuinhuisjes en afscheidingen (+36 procent naar 32 miljoen euro).

Bloemen en planten

In de categorie ‘levend’ waren de groeicijfers minder spectaculair, maar nog steeds fors. Bij bomen en planten voor buiten bedroeg de omzet 314 miljoen euro (+16 procent). Het betreft bomen en struiken en meerjarige planten. Bloemen en planten voor binnen plusten 10 procent naar 170 miljoen euro. Het levend goed werd vooral in het voorjaar fors meer verkocht.

 

2021

Hoe anders is 2021 tot nu toe. Waar 2020 afsloot met recordcijfers is het nieuwe jaar slecht begonnen. Tuincentra zouden te maken hebben met omzetdalingen tot wel 80 procent. Van de mogelijkheid om op afspraak winkels te bezoeken wordt nog niet breed gebruik gemaakt. Volgens Tuinbranche Nederland zou slechts 40 procent van de mogelijkheden benut worden. Ook is het zo dat lang niet iedereen op komt dagen, die daadwerkelijk een afspraak heeft gemaakt.

 

 


Leandra de Boef | 26-03-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS