dinsdag 3 augustus 2021
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Minister Wopke Hoekstra in gesprek met bloemistenbranche

Minister Wopke Hoekstra in gesprek met bloemistenbranche

Demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra bracht afgelopen maandag een werkbezoek aan De Bloemenvink in Leidschendam. Hier ging hij in gesprek met de eigenaren Bart en Judith en Algemeen Directeur van de VBW, Marco Maase.

Aanleding van het werkbezoek was de ludieke actie die VBW eind feruari samen met bloemisten organiseerde. Het Kabinet en de Fracties in de Tweede Kamer, werd namens de sierteeltsector, een voorjaars-Vitamine G(roen)-verrassing aangeboden. Daarmee werd gepleit om bloemenwinkels in coronatijd geheel te openen in het kader van ‘gun de consument meer Vitamine G’.

Hoekstra ontving deze Vitamine G(roen)-verrassing uit handen van Bart en Judith Ebbers, de eigenaren van De Bloemenvink in Leidschendam. Hoekstra deed toen de belofte om op korte termijn bij hen op (werk)bezoek te gaan. Op maandag 31 mei kwam hij deze belofte na in het bijzijn van algemeen directeur van VBW Marco Maasse.

De demissionair minister was zeer onder de indruk hoe Bart en Judith de afgelopen periode door hoop, doorzettingsvermogen en creativiteit zich staande hebben weten te houden en dat bloemen en planten aantoonbaar bijdragen aan welzijn en gezondheid. Daarom is het juist in deze coronatijd zo belangrijk dat mensen bloemen en planten moeten kunnen blijven kopen en elkaar blijven geven.

Algemeen directeur VBW Marco Maasse haakte daarop in en vertelde dat de meeste bloemisten het gemiddeld in de afgelopen coronaperiode best wel goed gedaan hebben, mede door de openingsmogelijkheden van buitenverkoop.

Maase gaf Hoekstra nog een aantal extra aandachtspunten mee:

  • De bloemist moet essentiële winkel worden, zodat de winkel te allen tijde open kan blijven, gezien het belang van Vitamine G(roen) voor de mens.
  • Minimumloon: VBW heeft er begrip voor dat het minimumloon (enigszins) zal stijgen, maar vraagt de minister wel (fiscaal) te kijken hoe het te voorkomen is dat de stijging van het minimumloon onbetaalbaar wordt voor de bloemist.
  • De bloemist is relatief vaak een IB-ondernemer (eenmanszaak/VOF), daarbij wordt het ondernemersinkomen door o.a. versobering zelfstandigenaftrek daadwerkelijk verminderd; fiscale compensatiemaatregelen zijn helaas veelal gericht op andere rechtsvormen, waardoor de IB-ondernemer (met of zonder personeel) niet voldoende profiteert van fiscale mogelijkheden.

Hoekstra gaf aan het belang van deze punten te zien en ze zeker mee te nemen naar Den Haag, daarbij opmerkend dat de bloemisten niet de enige sector zijn, die zich essentieel noemt.

bron: VBW


Redactie Floranews | 04-06-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS