zondag 26 september 2021
2105 Palletcentrale 2109Evanthiavacature2

Startup maakt bomen op stadsdaken mogelijk

Startup maakt bomen op stadsdaken mogelijk

Echte bomen op schijnbaar onmogelijke plekken, zoals bijvoorbeeld op daken. De startup die dat weet te realiseren, maakt een vliegende start. De bomen worden in een innovatieve opstelling opgehangen, waardoor ze nog maar een fractie wegen van hun normale gewicht. Zo kunnen de bomen van The Urban Jungle Project letterlijk met alle winden meewaaien, zonder af te breken.

The Urban Jungle Project (TUJP) is eind vorig jaar opegricht en heeft al vijf van deze zogenaamde ‘urban jungles’ aangelegd. Haarlem, Alphen aan den Rijn, Rotterdam, Rhenen en Voorburg zijn daarmee bebost op plekken waar dit voorheen technisch onmogelijk was. Initiatoren van de startup zijn boominnovator Stef Janssen, landschapsarchitect Maarten Grasveld én de op een na grootste boomkwekerij van Europa, Ebben uit Cuijk. Maartens zoon Daan Grasveld werd enthousiast van het vernieuwende concept, zegde zijn baan bij online supermarkt Picnic op en nam het initiatief om de gezamenlijke ambitie te vertalen naar een bedrijf. TUJP verwacht dit jaar minstens vijftien urban jungles te realiseren door heel Nederland.

 

De startup heeft als missie om onze steden groener te maken waar dat nu nog niet kan, meestal op daken die niet op bomen berekend zijn of plekken waar wortels niet kunnen groeien omdat er kabels en leidingen in de grond liggen. Die beperkingen lost de startup onder andere op met ‘dansende’ bomen, die door hun kleine kluit slechts een dertigste wegen van het gewicht van een traditionele boom in de volle grond. De bomen verhogen de leefbaarheid in de stad, houden veel regenwater vast, zorgen voor minder verhitting in warme zomers en zien er ook nog mooi uit.

 

Bomen zijn door hun grote grondpakket normaal gesproken te zwaar om op een dak te plaatsen en kunnen in de stad vaak moeilijk wortelen door beperkte ruimte tussen kabels en leidingen. Dankzij een ingenieuze ‘boomveer’, zoals de initiatiefnemers hun uitvinding ook wel noemen, kunnen bomen nu wel geplaatst worden op daken, pleinen en straten. De vondst blijkt een uitkomst voor particulieren, bedrijven en gemeenten die de vergroening zoeken. Grasveld: “Steden willen vergroenen en dat is door ruimtegebrek een uitdaging. Met ons systeem kunnen bomen met kluit en al op daken worden neergezet en verzorgd, zonder om te waaien.” Zelf-ontwikkelde sensoren in de constructie reguleren de voeding en waterhuishouding in de boomveer.

 

De jonge ondernemer erfde de groene vingers van zijn vader, landschapsarchitect Maarten Grasveld. “Het ruimtegebrek in steden in combinatie met de wens van gemeenten om te vergroenen, vraagt om nieuwe ideeën. Ik ben vanuit mijn vak altijd geïnteresseerd geweest in de mogelijkheden die techniek ons brengt en denk graag in oplossingen. Zo kwamen we op het idee om de twee disciplines van natuur en techniek te combineren”, aldus Maarten Grasveld. Boominnovator en TU Delft gastdocent Stef Janssen is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling, net als familiebedrijf Ebben.

“De meest complexe technische oplossingen vind je in de natuur. Die heeft zich immers al miljarden jaren kunnen ontwikkelen”, vertelt Toon Ebben, directeur van het familiebedrijf. “We geloven dat met hulp van de natuur veel hedendaagse problemen kunnen worden opgelost. De afgenomen leefkwaliteit in steden is daar een goed voorbeeld van. Bomen zijn zowel een natuurlijke airconditioning als vochtregulator. De boomveer kan veel betekenen voor de inrichting van steden.”


Leandra de Boef | 08-06-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2109Evanthia asparagus


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS