dinsdag 3 augustus 2021
2105 Palletcentrale FN TOP add

Consortium start meerjarig programma voor ontwikkeling van robotica in glastuinbouw

Consortium start meerjarig programma voor ontwikkeling van robotica in glastuinbouw

Een breed consortium van tuinbouworganisaties en onderzoeksinstellingen is gestart met een meerjarig programma voor de ontwikkeling van robotica in de glastuinbouw. Het consortium werkt daarvoor samen binnen het bestaande programma RoboCrops.

FME, AVAG, TU Delft, Glastuinbouw Nederland, InnovationQuarter, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Greenport West-Holland, Wageningen University & Research en World Horti Center hebben de handen ineengeslagen om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van robotica.

Het consortium zal zich gaan richten op de ontwikkeling van robotica in de autonome kas. Het betreft een meerjarige samenwerking die valt onder het programma RoboCrops. Een programma dat een aantal jaar geleden is gestart met als doel de ontwikkeling van robotica in de glastuinbouw te versnellen. Hiervoor richt het zich op matchmaking, kennisdeling en evenementen.

Een belangrijke drijfveer voor robotisering in de glastuinbouw is dat groene kennis steeds schaarser is bij telers en werknemers. Robots maken het mogelijk hogere en meer uniforme producties te realiseren, onder meer doordat meer en betere data over de teelt gegenereerd kan worden. Dat maakt ook nieuwe verdienmodellen mogelijk, zoals ‘Growing as a Service’. Dit concept bestaat uit onder meer Unmanned growing en Digitaal handelen.

Een van de tuinbouwbedrijven waar moderne robots al actief zijn, is rozenkwekerij Porta Nova in Waddinxveen. Hier wordt de GearRover met oogstassistentie gebruikt. Een rijdende robot waarop een medewerker plaats kan nemen. De digitale oogstassistent bevat een camera die het bed met rozen in beeld brengt, en de software heeft geleerd te herkennen welke bloemen zich in welk groeistadium bevinden. Een gekleurde laser geeft vervolgens aan welke roos geknipt mag worden.

De oogstmedewerker weet dus precies welke steel geknipt moet worden. Daardoor is de oogst uniform én gaat het oogsten een stuk sneller. Bovendien krijgt de teler inzicht in het aantal rozen in de kas.

Rozenkweker Leon Dukker: "Zelfs ervaren mensen die al jaren oogsten twijfelen soms. Dan lopen ze een paar meter door en komen dan toch weer terug naar die ene roos. De GearRover helpt ze met het nemen van beslissingen." Samen met Porta Nova, Berg Roses, Van Veen Gerbera en Colours of Nature werkt Gearbox aan de doorontwikkeling van de GearRover met Oogstassistentie voor zowel roos als gerbera. GearRover is te zien tijdens het RoboCrops event op 24 en 25 november in het World Horti Center.


Redactie Floranews | 18-06-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2107WERKENBIJGGRS


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS