dinsdag 4 oktober 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

In 4 dagen tijd één miljoen bomen en struiken aangevraagd via Meer Bomen Nu

In 4 dagen tijd één miljoen bomen en struiken aangevraagd via Meer Bomen Nu

Via Meer Bomen Nu zijn sinds maandagochtend één miljoen bomen en struiken aangevraagd door burgers en vooral ook veel boeren. De stormloop op plantgoed laat zien dat er meer dan genoeg bereidheid én ruimte is om bomen te planten in Nederland.

Meer Bomen Nu geeft voor dit seizoen voor de tweede keer bomen en struiken weg om klimaatverandering te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Het kan wel spreken over een vliegende start van dit tweede seizoen. De bomenaanvraag is maandag gestart en wordt nu voorlopig weer gesloten. Zodra er nog meer oogstlocaties, vrijwilligers en fondsen beschikbaar zijn kunnen ze eventueel weer openen.

Mensen die zich nu aanmelden als plantlocatie kunnen van de winter een mooie mix aan bomen en struiken ophalen bij de oogstlocatie of bij een van de vele bomenhubs. Afgelopen seizoen werden 120 verschillende soorten geoogst, waarvan het merendeel inheems. Uit enquête blijkt dat 80% van de zaailingen aanslaat. Dat is een prachtig resultaat dat niet onderdoet voor reguliere bosaanplant. Daarnaast gaf de campagne afgelopen jaar ook 190.000 perenbomen en 65.000 sneeuwbalstruiken weg: overschotten door corona. Hierdoor eindigde de teller vorig jaar op een half miljoen.

De organisatie roept nu boswachters en groenbeheerders op om oogstlocaties te melden en burgers om zich aan te melden als vrijwilligers. "De natuur biedt voldoende gratis plantgoed, nu de handen uit de mouwen en samen Nederland vergroenen! Wellicht kunnen we volgende winter naar de 2 miljoen?", aldus Meer Bomen Nu.

Meer Bomen Nu is een initiatief van MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. De organisatie mobiliseerde het afgelopen jaar in korte tijd meer dan tweeduizend vrijwilligers om onder leiding van boswachters, ecologen en groenbeheerders jonge zaailingen te oogsten, bundelen en sorteren. Vanaf november gaat Meer Bomen Nu daar mee verder.

Verplanten van zaailingen logisch, praktisch en toch innovatief

"Het verplanten van zaailingen klinkt heel logisch, maar is toch vernieuwend. De campagne biedt concreet handelingsperspectief voor iedere burger die zich zorgen maakt om de staat van onze natuur en over het klimaat. Gewoon samen de handen uit de mouwen steken. In elke achtertuin, gemeentepark en natuurgebied zijn zaailingen te halen die weggehaald kunnen worden omdat deze ongewenst zijn of op de huidige plek geen grote boom kunnen worden. Voor gemeentes is het een concrete invulling voor het vergroenen van de bebouwde kom samen met burgers. Voor terreinbeheerders is het een win-win situatie: de berk die zij kwijt willen op de hei, wil een boer of burger wel hebben! Voor boeren is het een hele laagdrempelige manier om te werken aan een natuurinclusieve bedrijfsvoering: gratis bomen en struiken zonder ingewikkeld papierwerk."

Na leerjaar, vliegende herstart

Het eerste seizoen was een leerjaar en kampte met lockdowns door corona. Nu maakt Meer Bomen nu een vliegende herstart. Het heeft inmiddels een goede naamsbekendheid en de steun van Eurocommissaris Frans Timmermans, een groot netwerk aan groene organisaties, vrijwilligers, boswachters en bomenhubs en een prachtig resultaat: 500.000 bomen en struiken weggegeven waarvan 80% is aangeslagen. De verplantmethode werkt en kan oneindig opgeschaald worden. Want elke plantlocatie van nu wordt over een paar jaar een oogstlocatie.

Op 26 september gaat het tweede seizoen officieel van start met een Bomenfestival bij het Nationaal Bomenmuseum in Doorn.


Redactie Floranews | 15-07-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS