woensdag 8 december 2021
2112KerstbannerFloranews 2105 Palletcentrale

Vitro Plus gaat nieuw lab bouwen

Vitro Plus gaat nieuw lab bouwen

Vitro Plus in Burg-Haamstede is een wereldspeler. Het bedrijf levert aan 200 klanten in tachtig landen en het blijft groeien. Daarom heeft het behoefte aan extra ruimte om nog meer stekken van varens op te kunnen kweken. Waar het bedrijf nu nog vijf miljoen stekjes van tuinvarens kweekt, moeten dat er op termijn vier keer zoveel worden. Niet alleen voor kwekers, maar ook voor de online verkoop aan de consument.

Het bedrijf is groot geworden met de productie van gekloonde stekjes van varens voor in huis. Inmiddels richt het hightechbedrijf zich echter ook op een andere tak van sport, die van de tuinvarens. Met het oog daarop gaat het bedrijf naast de bestaande locatie nu een laboratorium van 1.500 vierkante meter bouwen. Er ligt nu nog een parkeerterrein van een groothandel, dat zal gaan verhuizen.

Vitroplus verzamelt de sporen van de bladeren van de varens, bootst de ideale kiemomstandigheden na en kweekt de stekjes vervolgens op met ledverlichting. De mini-tuinvarens worden vervolgens in turfbakjes geleverd aan kwekers. Vitro Plus wil daarnaast ook zelf online gaan verkopen aan de consument.

In gesprek met Omroep Zeeland verklaart eigenaar John Bijl de groei als volgt: "Mensen zijn dol op groene planten. Bovendien is ons product heel milieuvriendelijk. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en de kweek van de plantjes vraagt nauwelijks water. En een laboratorium vraagt ook nog eens veel minder ruimte dan een plantenkas. Wij werken hier met dertig lagen."

Behalve een nieuw laboratorium, bouwt Vitro Plus aan de noordkant van Burgh-Haamstede ook een blokhut voor buitenlandse klanten en liggen er in de tuin de fundamenten van een kas van cederhout. Het moet volgens Bijl een soort van botanische tuin worden uit de Victoriaanse tijd. De kas moet eind dit jaar gereed zijn. Het nieuwe laboratorium wordt volgend voorjaar opgeleverd. 


Redactie Floranews | 12-08-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2111Evanthia


Overig nieuws2021 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS