donderdag 11 augustus 2022
2208 NIMA Sierteelt Marketing Event FN TOP add

Leren, is daar geen app voor? #blog

Leren, is daar geen app voor? #blog

Mede door corona zijn we overspoeld met allerlei vormen van leren. Webinars, e-learnings, online events, ga maar door. We halen onze kennis van YouTube of via functionele apps. Zo heb je tegenwoordig een app waar je planten mee kunt scannen en de plantennaam in beeld krijgt. Maar de vraag is: Weet je die plantennaam een week later ook nog? Welke leervormen werken het best?

Vluchtig versus reflecterend

Voordeel van deze vluchtige leervormen die zich overal aandienen: het is gratis en het kan even tussendoor. De kennis is ‘just in time’ beschikbaar. Het nadeel: de opgedane kennis vergeet je ook weer snel.
In de praktijk merk ik dan ook dat er genoeg medewerkers zijn die gaan voor een intensiever traject: en naar een fysieke opleiding of cursus gaan. Want het grote voordeel daarvan is: je doet niet alleen vakkennis op maar je deelt vooral ook inzichten en ervaringen. Je reflecteert: je kijkt samen terug op bepaalde situaties. Dit gaat vaak verder dan alleen vakkennis. Samen reflecteren is een belangrijke reden waardoor mensen leren.

Effectieve leervormen

Er zijn genoeg manieren van leren: Je kan leren door het lezen van een boek, video’s kijken of deelnemen aan netwerkgroepen. Het ene is effectiever dan het andere. En ieder mens heeft zijn eigen voorkeurstijl. Maar wat vaak niet gezien wordt als leren en waarvan we het meeste leren: is door het werken zelf. Mits het uitdagend en afwisselend werk is en er tijd is om te reflecteren. De kunst is dit proces goed in te richten.

Verdienen door te leren

Werkplekleren is dus vooral van je werk een leerproces maken. Bijna elke werksituatie leent zich om van te leren: bijvoorbeeld het houden van een teamoverleg. Of het inzetten van een nieuwe werkmethode. Het enige wat je hoeft te doen is het proces doornemen en vooral samen reflecteren. Dit kan volgens het onderstaande model. Zo ontstaat er een leercultuur. Het grote voordeel: het levert ook nog geld op want de effectiviteit en kwaliteit van het opgeleverde werk wordt beter.
Wil je aan de slag met leren op de werkplek? Meld je aan voor de workshop leren op de werkvloer! Of ga aan de slag met het reflectiemodel van Korthagen.

Anneke Postma - Kasgroeit - adviseur opleiding en ontwikkeling voor de glastuinbouw

 

Bron: www.Floranews.com
20-09-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2205EvanthiaMattiola


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS