dinsdag 18 januari 2022
2105 Palletcentrale FN TOP add

Ruim 1,5 miljoen tegels verruild voor groen

Ruim 1,5 miljoen tegels verruild voor groen

Afgelopen half jaar hebben maar liefst 1,5 miljoen stoeptegels plaats moeten maken voor groen. Onder het motto Tegels eruit, groen erin werd tijdens het NK Tegelwippen door de 81 deelnemende gemeenten onderling gestreden om de eer én gewerkt aan een klimaatbestendige toekomst. Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact.

Het NK Tegelwippen maakt onderdeel uit van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een gezamenlijke campagne van 15 groene organisaties die zich samen inzetten voor het vergroenen van tuinen. De volgende actie van deze campagne is de maand van het Vergeten plantseizoen, in oktober 2021.

NK Tegelwippen - foto: Tineke Dijkstra

Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt dit wateroverlast te verminderen, biedt het koelte in tijden van hitte en houdt de grond water vast bij droogte. Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de biodiversiteit. Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor onze mentale gezondheid.

140.000 vierkante meter vergroend

Afgelopen maanden stortten bewoners, burgemeesters en wethouders zich enthousiast op de competitie: er werden tegeltaxi’s ingezet om de stenen af te voeren, gratis planten weggegeven en zelfs gras van voetbalclub Vitesse geruild. Nu maakt Nederland de balans op. In totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt en is ruim 14 hectare vergroend. Dat zijn zo’n 28 voetbalvelden!

Gemeente Rucphen winnaar 

De gemeente Rucphen heeft het meeste aantal tegels per inwoner gewipt en wint de Gouden Tegel. Dit is vandaag, 5 oktober, bekend gemaakt. Gemeente Den Haag heeft effectief de meeste tegels gewipt (201.334) en wint de Gouden Schep.

“Ik ben enorm trots op deze gouden tegel. Dit is een mooie aanmoediging om nog veel meer tegels en stenen te vervangen door groen. Wij gaan ons uiterste best doen om volgend jaar weer te winnen!” - René Lazeroms, wethouder Fysieke Leefomgeving, winnaar Gouden Tegel - NK Tegelwippen 2021.

Van de grote steden (met onderlinge derbies) zijn onder andere Amsterdam, Enschede, Groningen, Arnhem, Breda, Leiden en ’s Hertogenbosch de grote winnaars. Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is eindstand van alle 81 gemeenten te vinden. Ook deelnemende bewoners maken kans op een prijs: tot en met 10 oktober kan er gestemd worden op de Publiekswipper via nk-tegelwippen.nl/wipper-van-de-maand .


Redactie Floranews | 05-10-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2201 GroenDirekt


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS