dinsdag 18 januari 2022
FN TOP add 2105 Palletcentrale

Rabo Barometer: Stemming tuinbouw afgelopen maanden gedaald

Rabo Barometer: Stemming tuinbouw afgelopen maanden gedaald

De stemming in de tuinbouw is de afgelopen drie maanden gedaald. Dit blijkt uit de Rabo Tuinbouw Barometer. Deze liep terug van 7,9 in het derde kwartaal naar 7,1 in het vierde kwartaal. De belangrijkste reden hiervoor is de stijging van de energiekosten. Daarnaast is het vertrouwen gedaald door gebrek aan personeel en virusaantastingen in de tomatenteelt. Het humeur van kwekers van bloemen, potplanten, bollen en bomen en ook die van fruittelers, is volgens de barometer beter dan dat van de telers van glasgroente.

De barometer geeft eens per kwartaal de financiële ontwikkelingen in de tuinbouw aan met een cijfer van nul tot tien. Volgens de barometer blijft de vraag naar tuinbouwproducten ook in het derde kwartaal op peil. Dit geldt vooral voor de sierteelt

"De prijsvorming is voor de meeste producten gelukkig goed en ook de verwachtingen zijn positief". Dit zou onder andere blijken uit contracten die al voor 2022 zijn afgesloten of waarover wordt onderhandeld. "Een deel van de telers slaagt erin de kostenstijgingen deels door te berekenen aan afnemers", constateert de Rabobank.

"Bij tomaten is de prijs redelijk tot goed geweest, maar het Tomato brown rugose fruit virus zorgde in de productie soms voor flinke problemen. Voor komkommer, paprika en aubergine is het beeld heel wisselend", aldus de bank.

 


19-11-21 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2112John


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS