dinsdag 4 oktober 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Welzijn blijft van belang of toch niet? #blog

Welzijn blijft van belang of toch niet? #blog

Als je tieners in huis hebben herken je het vast; ze blijven maar op hun telefoon bezig. Soms denk je wel eens ‘zit er lijm aan’? Is dat vele kijken wel gezond? Zou een limiet kunnen werken?
Eén van de populairste platformen voor jongeren is Instagram. Het platform waar foto’s en tegenwoordig ook steeds meer video’s gedeeld worden. Bij Instagram kan je werken met een limiet. Deze kan je zelf instellen. Instagram zegt het welzijn van hun gebruikers hoog in het vaandel te hebben staan. Maar wat schetst de verbazing. Ze hebben de tijdslimiet verhoogd. Misschien hebben ze het belang van het welzijn toch niet zo hoog staan als ze zeggen.

Fear of missing out

Zoals jullie weten sta ik ook met regelmaat voor de klas. De leeftijdsgroep waaraan ik dan les geef is 16 t/m 20 jaar. Daartussen zit van alles. Deze groep tieners lijkt soms wel vastgekleefd aan hun telefoon. Het is voor hen erg moeilijk om dat los te laten. Even snel scrollen door bijvoorbeeld de foto’s op Instagram is dan even de bezigheid die snel naar voren komt.

Volgens het CBS gebruiken bijna alle jongeren, 99%, sociale media. Redenen om social media te gebruiken zijn voor pubers contact houden met leeftijdgenootjes, verveling en kijken wat anderen allemaal aan het doen zijn. Het verschil tussen jongens en meiden is ook opvallend. Jongens zitten vooral op YouTube om filmpjes te kijken, terwijl meisjes social media gebruiken om contacten te onderhouden. Van de pubers zijn meisjes vaker verslaafd aan social media dan jongens (bron: CBS).

FOMO 

Zitten ze op de sociale kanalen, dan werken ze met hun hersenen. Binnen een zeer korte tijd krijgen ze veel informatie te verwerken. Deze informatie moet worden verwerkt en dat geeft een stukje vermoeidheid. Wij als volwassenen kunnen gemakkelijker zeggen we stoppen. Jongeren vinden dat vele malen lastiger. Het beroemde begrip “Fear of missing out (#FOMO)” komt om de hoek kijken. En scrollen gaat zo gemakkelijk, dus zo gedaan. Dat kan vormen aannemen dat ze andere informatie, lees het leren van lesstof of het luisteren naar een docent, bijna niet meer aankunnen.

Welzijn

Vele platformen hebben inmiddels het welzijn van hun gebruikers best hoog in het vaandel staan, zeggen ze.
Zo heeft Instagram dus een mogelijkheid ingebouwd om je schermtijd op het platform te beperken. Je kan aangeven, in de instellingen, dat je een maximale tijd achter het scherm wil zitten en kunnen scrollen door alle foto’s, teksten, hashtags en andere zaken.
Dit is een mooie ontwikkeling al moet de gebruiker het zelf instellen. Als ze dat niet doen, en de tieners doen dat niet veel, dan kunnen ze nog steeds net zo lang foto’s kijken.

Nu heeft Instagram iets aangepast wat van de ene kant wel verrassend is. Eerder kon je instellen dat je maar een paar minuten van hun platform gebruik kon maken en dan kreeg je de waarschuwing om te stoppen. Alleen nu hebben ze dit ineens verhoogd naar 30 minuten. Laten we wel zijn 30 minuten is best lang. Hoe vaak zitten jullie als volwassenen 30 minuten op een platform? Ik denk maar weinig.
Dan komt bij mij de vraag naar boven of ze het welzijn wel zo hoog in het vaandel hebben als dat ze zeggen.

Ik ben wel eens benieuwd hoe jullie hier over denken? Welzijn of geen welzijn? Wat vinden jullie normale tijden en andere zaken. Vul eens een reactie in.

Ernst Jan Bos
Bos Social Business
 

Bron: www.Floranews.com
25-02-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

21 Vacatures op Floranews


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS