dinsdag 4 oktober 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Gaan we tiktokken? Deel 2 #blog

Gaan we tiktokken? Deel 2  #blog

En hebben jullie je nog een beetje verdiept in het platform TikTok? Zelf al een account opgezet? Of misschien al een video gemaakt? Eenvoudig toch? Je merkt vaak al snel dat deze platformen erg eenvoudig werken en niet veel uitleg nodig hebben. Je ontdekt waar de ‘knopjes’ voor zijn en wat je allemaal kan invoegen. Dus qua werking mag het geen probleem zijn.
Alleen is het wat voor de business waarin we zitten? Past het binnen een gekozen strategie? Zo ja, wat kunnen we er dan mee doen? Is het platform TikTok iets voor onze verse producten en waar kunnen we dan het beste mee starten? Kortom nog steeds de vraag gaan we ‘tiktokken’, of niet?

 

Past het binnen de strategie?

Dit blijft altijd de eerste vraag die een marketeer of communicatiemedewerker zich zou moeten stellen? Is dit platform en de content die we daarmee kunnen creëren toepasbaar binnen de gekozen strategie? Nu weet ik natuurlijk niet welke strategie jullie hebben gekozen als bedrijf. Dus alleen jullie kunnen die vraag beantwoorden.

Gelet op de laatste cijfers kunnen we wel concluderen dat TikTok als platform sterk aan het groeien is. Kijk maar naar deze cijfers van NewCom over de afgelopen jaren.

Kunnen we daarmee direct zeggen het is het laagst scorende dus het werkt niet? Dat zeer zeker niet. Als we kijken naar de gebruikers van TikTok zien we een paar bijzonderheden. Met name in de leeftijdsgroep 20 t/m 29 en boven de 40 zien we een enorme groei als we kijken naar het verschil tussen 2021 en 2022.


Dus het standpunt dat het alleen voor tieners is, is een beetje achterhaald. Juist de twintigers beginnen het te gebruiken. Maar ook de 15 tot 19-jarigen doen natuurlijk mee.
Boven de 40 zijn veelal de vaders en moeders die het ook eens willen bekijken en proberen.

Dan blijft natuurlijk ook een belangrijke vraag hoelang zitten ze dan op TikTok te kijken. Uit onderzoek is gebleken dat gebruikers van TikTok inmiddels meer tijd besteden aan het kijken van video’s op het platform dan op YouTube. Hier is er meer over te lezen. We weten dat er nog geen cijfers van Nederland bekend zijn maar toch.

Als je video in je gekozen strategie hebt staan is het dus het overwegen waard om eens te denken aan TikTok. Als dan jullie doelgroep daarbij ook nog jonger is dan 34 jaar zou het helemaal interessant kunnen zijn.

Wat gaan we dan plaatsen?

Mijn eerste gedachte was het werven van stagiaires voor je bedrijf. Laat in een leuke en pakkende video zien wat ze kunnen doen en leren binnen je bedrijf. Deze doelgroep pakt het helemaal snel op en ze willen het graag op een leuke en pakkende manier zien en daar is TikTok toch wel erg geschikt voor.

Denk eens aan leuke zaken in een tuin die je kan doen. De doelgroep tussen de 18 en 35 jaar vindt het vaak erg lastig om de tuin en de planten daarin op een juiste manier aandacht te geven zodat ze van de gekochte planten echt kunnen gaan genieten. Het geven van leuke tips en tricks via TikTok video’s is toch een leuk iets.

Het geven van interieurtips en inspiratie waarbij je gebruik maakt van leuke effecten moet toch ook goed kunnen werken. Juist die doelgroep is daar best wel mee bezig. Maar ook het verzorgen van planten en bloemen via een TikTok-videootje moet iets leuks op kunnen leveren wat daarbij aansluit.

Zo kan ik nog wel een aantal zaken noemen. Maar dat laat ik ook een beetje aan jullie fantasie over. Eén tip wil ik nog wel meegeven. Hou zaken op TikTok luchtig. Denk niet alleen in super strakke promotievideo’s. Die werken daar echt niet. Maak het leuk, levendig en heerlijk speels. Dat is wat die doelgroep, een stuk generatie Z, graag wil zien. Geen poespas en zeer professionele video’s. Maak er zoals TikTok werkt iets grappigs van. Laat het bij de mensen binnenkomen zodat ze er graag over willen vertellen. Daar liggen de grootste mogelijkheden.

Dus gaan toepassen? Niet wanneer het niet binnen de strategie past. Wil je wel awareness en gebruik maken van video dan zou het zeer goed kunnen werken. Maar hou het luchtig.


Ernst Jan Bos
Bos Social Business

Bron: www.Floranews.com
24-03-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS