donderdag 1 juni 2023
2303FlowerTrials Beurs agenda sierteelt

Van extern werven naar intern opleiden #blog

Van extern werven naar intern opleiden #blog

Er is veel te doen rondom het thema arbeid. 'Nederland moet niet meer groeien', 'Er is meer nodig dan hogere lonen' en 'Een stop op arbeidsmigratie is helemaal geen slecht idee'. Dit soort krantenkoppen sieren de dagbladen regelmatig. Maar wat kun jij zelf doen als werkgever?

Zuinig zijn op je werknemers

Tien jaar geleden werd het al voorspelt, maar nu zitten we er middenin: een arbeidskrapte waar je U tegen zegt. Hoe dat komt? De uitstroom van personeel (vergrijzing) is groter dan de instroom van nieuwe mensen vanuit de schoolbanken. Hoog tijd om anders naar arbeid te gaan kijken. Zet de beschikbaarheid van werknemers wekelijks op de agenda bij de directie en bekijk wat jullie als werkgever kunnen doen. Een van de makkelijkste tips die ik je kan geven: wees nog zuiniger op je huidige werknemer. Bekijk hoe je hen kunt behouden. Wil iemand zich ontwikkelen? Bied die kans!

Je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt

Ik merk bij bedrijven nog vaak een flinke focus op het werven van ervaren werknemers van buiten de organisatie. Dat voelt veilig. De belemmerde gedachte om te kiezen voor een interne kandidaat die ik vaak hoor is: “Wat moet ik met de interne medewerker die ik ga opleiden en stel dat hij/zij uiteindelijk het niveau niet haalt?”. Wat vergeten wordt is dat ook een nieuwe werknemer het niveau niet kan hebben. Iedereen presenteert toch zijn goede kanten tijdens een sollicitatiegesprek?

Tip

Op een feestje kwam ik een recruiter tegen van een grote organisatie en die vertelde mij het volgende “Is de interne kandidaat een zesje en lijkt de externe kandidaat een acht? Kies dan toch voor de interne kandidaat.” Je weet op voorhand al waar ontwikkeling nodig is en daar kan aan gewerkt worden. Ontwikkeling in je organisatie centraal stellen heeft voordelen voor jou als werkgever én voor je huidige werknemer:

  • Het zorgt voor doorstroming en een leercultuur binnen je organisatie. Dit helpt jouw medewerkers en organisatie te blijven ontwikkelen.
  • De werknemer voelt zich gewaardeerd en grijpt die kans met beide handen aan. Super om een werknemer zo te kunnen motiveren. Zijn/haar ontwikkeling helpt jouw organisatie ook weer verder te ontwikkelen.
  • Spread the word! Enthousiaste werknemers zijn het ultieme visitekaartje voor je organisatie. Zijn zij enthousiast? Dan zullen ze zeker over jou als werkgever vertellen met een grote kans dat hier nieuwe werknemers op af komen.

Meer weten

Heb je geen idee hoe je ontwikkelgesprekken met je werknemers moet starten? Heb je behoefte om eens van gedachte te wisselen over onze ervaringen op dit gebied? Dan kan natuurlijk! Laat het ons weten en wij nemen contact met je op.

Anneke Postma, adviseur opleiding en ontwikkeling bij Kasgroeit

Bron: www.Floranews.com
01-07-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

2301FinanceandInsurance


Overig nieuws2023 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS