dinsdag 29 november 2022
FN TOP add Beurs agenda sierteelt

Hazeu Orchids wint Greenovation Award 2022 met hexogonaal pot

Hazeu Orchids wint Greenovation Award 2022 met hexogonaal pot

Hazeu Orchids is de winnaar van de Greenovation Award 2022. De kweker wint de prijs voor de orchideeënteelt in een hexagonaal pot. Eigenaren van het familiebedrijf uit Pijnacker, Chiel en Sjors Hazeu, kregen de duurzame prijs uitgereikt tijdens de Trade Fair Aalsmeer. Royal FloraHolland CEO Steven van Schilfgaarde was de eerste die de broers feliciteerde. Als tweede eindigde Tesselaar Alstroemeria met Alstroemeria Mistral, een CO2 neutraal geproduceerde bloem. In hun kas werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De derde prijs is voor Floral Trade Group met Refleur. Dit concept is opgezet om klanten een commercieel haalbare duurzame propositie te laten bieden. Refleur moet meer bewustwording bij klanten en kwekers creëren op het vlak van duurzaamheid.

Publiek en jury zien de zeshoekige pot waarin Hazeu hun orchideeën kweekt als de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector. De hexagonaal kweekpot zorgt voor 20 procent meer planten op dezelfde oppervlakte, 20 procent meer planten in transport, dus 20 procent reducering van het energieverbruik en voor een aantoonbaar 16% lagere CO2 footprint. Oftewel: “Door het gebruik kunnen wij 20 procent meer produceren met hetzelfde energieverbruik”, zegt Chiel Hazeu. De broers hadden de winst niet echt verwacht. “Een kans van 1 op 9. Maar gelukkig zien meer mensen dat zo’n simpele ingreep op een bestaand product, een grote impact kan hebben.”

De jury vindt de hexogonaal pot een prachtig voorbeeld van praktisch toepasbare, tastbare innovatie en verduurzaming. "De kweekpot is praktisch toepasbaar voor andere kwekers. Daarmee bewijst Hazeu Orchids de sector een dienst. Misschien wordt deze pot wel de nieuwe standaard in de sector.”


Redactie Floranews | 10-11-22 | Artikel doorsturen Voeg dit nieuws item toe aan FaceBook Voeg dit nieuws item toe aan Twitter

Tussen FN


Overig nieuws2022 - Site by ZIND / Design by carenZa
Floranews Mobile RSS